40 och 50-talet - Det är då allting händer!

Lindesbergs kommun har dokumenterats flitigt av sina invånare sedan mitten på 1930-talet. Nu har vi samlat ett urval av detta på en DVD.

DVD:n fokuserar på 40- och 50-talet men även filmer från 30- och 60-talet finns med.

Berättelser och händelser
Eric Öhrn tar er med på en flygtur över Lindesberg i slutet på 30-talet. Hur såg det ut i de olika kvarteren? Vem bodde var och vad sysslade man med? Följ med till Gusselby och branden på sågen 1943. Gustav VI besöker Fellingsbro på sin Eriksgata 1953. Se en helt unik film från Kalmarslund 1938 då Socialistiska partiet hade sitt Riksläger där - Färgfilm! Travtävlingar filmas på Lindesjön!

Möt kända och okända profiler
Eric Öhrn berättar om industrin och affärslivet i Lindesberg. Av Stig Jansson får vi höra om Kungajakten i Grönbo Kronopark. Sven-Rune Björdin berättar om Oppboga och Sven-Ivar Andersson om Frövi.

Hans och Anders Åbyhammar berättar om jordbruket i Fellingsbro.
...och många många fler...

Arbetsplatserna och företagen
Gör ett besök på Sandströms Skidfabrik, eller varför inte på Frövifors Bruk 1954. I Frövi finns även Arboga Kassaskåp och Branddörrar - sedemera Maxidoor. Bergströms Mekaniska startas av pensionären John Bergström 1944. Se Oppboga och Fredins Bageri i Fellingsbro. I Lindesberg startar LIAB sin verksamhet i bröjan på 50-talet ... men var inte det där ett hemligt ställe? På Engströms Mekaniska tillverkades det teveantenner och manglar. Och Bergbolagen - Lindesbergs stolthet går i en överraskande konkurs 1958. I Vedvåg finns Wedevågs Bruk med handredskap, verktyg och färg. Upplev skofabriker, fabrikörer och allt affärsliv! Blombergska bokhandeln startar tryckeri.

Unika sekvenser från Sveriges Televisions arkiv!
Bilder från elektifieringen av Järnvägen mellan Stockholm och Örebro 1947 - Fellingsbro och Frövi passeras.
Stråssa gruva återuppstår 1959 - då är televisionen på plats.

Filmer och platser förr och nu
I avsnittet "Förr och nu" visas tydligt vad som hänt med bebyggelsen i de olika kvarteren i Lindesberg.

Mer om inehållet på denna DVD

I slutet på 1930-talet går Europa mot ett världskrig. Lindesberg med omnejd börjar ett frenetiskt arbete med att förbereda sig mot det värsta - hela industrin ställde om till att rusta upp Sveriges försvar.

Kristinaskolan firar 100-årsjubileet av folkskolestadgan 1942 genom att göra en film. Nils Orup är flitig med kameran - han flyger över Lindesberg, följer Gustav V på älgjakt i Grönboskogarna och förevigar travet på Lindesjön. Lindesberg stad firar 300 år 1943 och allt tas upp på film. Manskören Harmoni sjunger och på Pälsärmen tävlar man i simhopp. I Stråssa återupptas gruvan 1959 och i Fellingsbro följer vi med till pappersbruket i Oppboga, besöker jordbruket och möter Gustav VI på sin Eriksgata 1953.

Vad vore Frövi utan Frövifors Bruk? 1954 gör bruket en film om sin verksamhet. Men hur ser det ut idag 2008? Wedevågs bruk med sina gamla anor visar också upp sin verksamhet från 1950. Här tillverkas bl.a. borrar och färger i massor.

En unik färgfilm finns bevarad från Socialistiska partiets riksläger i Kalmarsund 1938. Den visar en stor folkfest med Kentucky Singers på scenen, dans och med full fart ut i Råsvalen från rutchbanan.

Allt detta och mycket mer från unika samlingar som aldrig tidigare har blivit visade.

Köp filmen nu!

40 och 50-talets Lindesberg finns att köpa i vår webbaserade filmbutik, där du naturligtvis hittar alla våra filmer som finns tillgängliga på DVD.